Waterschade, wat te doen !?


Mobiele telefoon in het water gevallen? Of is deze nat geworden? Snel ingrijpen is belangrijk om zoveel mogelijk schade te voorkomen.

Stap 1. Telefoon direct uitschakelen

Schakel de telefoon zo snel mogelijk uit, om kortsluiting te voorkomen. Dit doe je door de powerknop ingedrukt te houden en de telefoon uit te schakelen. Of verwijder, indien mogelijk,  de batterij. 

Je kunt de telefoon nu een tijdlang niet gebruiken: zet je hem aan terwijl er nog vocht in zit, dan riskeer je kortsluiting en kunnen interne onderdelen beschadigd raken. 
NB. Zet het toestel dus niet meer aan ! 


Stap 2. Demonteren

Staat de telefoon uit, dan is het belangrijk om een eventuele case of beschermhoes te verwijderen, de batterij te verwijderen (als dat kan natuurlijk) en de simkaart uit de telefoon te halen. Wrijf de telefoon nu droog met een handdoek of theedoek of wat je ook maar voor handen hebt. Controleer openingen op vocht en gebruik bijvoorbeeld keukenrol om het vocht hier zo goed mogelijk uit te ‘zuigen’.


Stap 3. Drogen

Het is nu belangrijk om de telefoon te laten drogen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld droge rijst. Stop de telefoon met de rijst in een gesloten Tupperware-bakje of plastic zak. Kattebak korrels werken ook! Gebruik geen föhn, want dan loop je het risico dat de telefoon te warm wordt. En ook dat kan schadelijk zijn.

 

Stap 4. Reparateur of zelf proberen? 

Het is niet te zeggen hoe lang u moet wachten voordat u de telefoon weer aan kunt zetten. Het advies is om minimaal 3 dagen te wachten. Maar ook dan kan de telefoon nog niet helemaal droog zijn en kan er schade ontstaan. 

 

Het beste advies is om de telefoon naar een reparateur te brengen, die de telefoon geheel voor u demonteert, zodat alle onderdelen (moederbord, connectoren en dergelijke) gereinigd kunnen worden en ontdaan van eventuele aanslag/corrosie.

 

De kosten hiervan bij apple2repair bedragen € 25,-. Na demontage, (sonische) reiniging en montage testen wij uw telefoon uitgebreid om eventuele storingen te achterhalen. Indien van toepassing ontvangt u van ons een vrijblijvende prijsopgave indien er onderdelen vervangen moeten worden.

Wees gerust, in 75% van de gevallen is de telefoon weer geheel te herstellen. 

klik hier voor informatie hoe u uw telefoon aan ons kunt opsturen.

 

Zelf doen?

Zet je na minimaal drie dagen je telefoon weer aan en werkt deze? Test de telefoon dan uitgebreid om te achterhalen of er iets niet werkt. 
En ga altijd bij een reparateur langs om de connectoren en dergelijke schoon te laten maken. Roest en corrosie kan in de weken tot maanden na het ongelukje nog voor storingen en problemen zorgen. 

 

Garantie? Of verzekering ?

AppleCare dekt helaas geen waterschade, dus bent u aangewezen op uw verzekering. Geen verzekering voor uw mobiele telefoon afgesloten? Check dan uw inboedelverzekering! In veel gevallen dekt deze verzekering de schade.