oplaad problemen


Dit beeld kennen we allemaal wel, maar als het niet opgelost kan worden met het simpel aansluiten aan een oplader (of het vervangen van de oplaadconnector in de telefoon), dan wordt het een probleem. Gelukkig zijn er een aantal mogelijk oorzaken.

 


oorzaak 1: de oplader

Een iPhone (en dat geldt voor de meeste smartphones) moet opgeladen worden met een gelijkstroom van 1A. Als de oplader niet goed werkt (en dit geldt voor de meeste goedkope of niet gecertificeerde opladers) krijgt de iPhone piekspanningen te verwerken en dat kan het moederbord maar tot op zekere hoogte verwerken.


Een goede oplader is daarom goud waard. Daar waar men veel aandacht heeft voor een goede USB kabel (de melding 'deze accessoire wordt niet ondersteund' is behoorlijk irritant natuurlijk), maar de oplader wordt nog wel eens vergeten.

Terwijl een slecht functionerende oplader de oorzaak van veel problemen is. Een te hoge piekspanning of een continue wisselende gelijkstroom kan de IC's op het moederbord beschadigen. oorzaak 2 opladen in de auto

Het opladen in de auto kan, net als bij een slecht functionerende oplader, voor schade zorgen aan de IC's op het moederbord van de telefoon. Vooral piekspanningen zijn hiervan de oorzaak (u heeft vast uw koplampen wel eens even kort zien dimmen om daarna weer gewoon helder te schijnen). 


oorzaak 3 waterschade 

Water- of vochtschade komt vaker voor dan u denkt. Hiervoor hoeft u de telefoon namelijk niet in de WC te laten vallen of op 40 oC te wassen. 

En door vocht kan bijvoorbeeld de oplaadconnector corroderen (roesten).


De Oplossing

Als uw iPhone (of smartphone) niet meer oplaad, het vervangen van de Dock Connector en het vervangen van de accu geen oplossing biedt, dan is een reparatie aan het moederbord noodzakelijk.